Musikklassernas orkesterklasser

Uppsalas första orkesterklass startade höstterminen 1994. Idag finns orkesterklaser i årskurs 6, 7, 8 och 9 placerade på det anrika Seminariet i Uppsala.

Alla elever som går i årskurs 5 i Uppsala kommun kan anmäla sitt intresse att få börja i en orkesterklass.

Orkesterklasserna skiljer sig från vanliga klasser genom att musikämnet ökar till 200 minuter per vecka. Tyngdpunkten i musikundervisningen för orkesterklass är orkesterspel. Eleverna får också arbeta med musiklära, gehörslära, musikhistoria och musiklyssning. Vi utgår ifrån att den sökande spelar ett instrument. Orkesterklassernas arbete bygger på samverkan mellan musikklassens lärare och kulturskolans pedagoger. Ett viktigt inslag i utbildningen är den utåtriktade konsertverksamheten. Elever i orkesterklass har efter grundskolan samma möjligheter som andra elever att fortsätta studierna i gymnasieskolan.

Oavsett var du bor i kommunen, eller vilken skola du går i, kan du söka till orkesterklassen. Om du vill veta mer eller vill anmäla ditt intresse kan du kontakta skolan. Information finner du under Ansökan.

Röster om orkesterklasserna

“Jag var lite skeptisk i början. Det var mamma som fick mig att gå i orkesterklass, jag hade väl lite egna planer. Men hur som helst, Balder har visat sig vara en superbra skola! Under min tid här har jag utvecklats jättemycket, framförallt musikaliskt. Jag har börjat tycka att musik är bland det roligaste som finns! Det är bra stämning på skolan, jättebra lärare, trevliga elever, intagningen och det att man måste söka kanske bidrar till att det inte är så mycket stökiga personer. Jag har fått många bra kompisar här, känns lite synd att sluta, hade gärna gått kvar något år till.”
Christoffer Melhus, började i ensembleklass 2006.

“Det har varit jättekul att gå i Orkesterklass! Man lär sig väldigt mycket om notläsning, och i och med att låtarna vi spelar är från så spridda genrer, får man en mycket bredare repertoar. Dessutom gör alla de extra timmarna musik att man utvecklas väldigt fort. Jag har lärt mig extremt mycket under de tre åren jag gått på Balder, och rekommenderar det verkligen!”
Moa Frykholm

“Jag valde Uppsala musikklasser för att jag ville spela i orkester. Jag ångrar det inte, tvärtom. Det som gör det speciellt med att gå i Uppsala musikklasser är alla aktiviteter som ordnas runt musiken, det är alltid fantastiskt roligt att spela på konserterna.”
Clara Bergstrand